Dziś jest Światowy dzień czekolady – święto wszystkich czekoladoholików, każdy kto kocha smak czekolady powinien spróbować tej tarty, jest obłędnie czekoladowa 🙂 aby nie zemdliło Nas od ilości czekolady, smak został przełamany kokosem i pistacjami. 🙂 😉 🙂
Tarta została zrobiona na kakaowym kruchym spodzie, wewnątrz ma warstwę kokosową przygotowaną na mleku kokosowym, orzechy pistacjowe a na to ganache z dwóch rodzajów czekolady- 70 % gorzkiej i mlecznej, a to wszystko udekorowane wiórkami czekoladowymi z czekolady gorzkiej 90%.
Kruche ciasto czekoladowe;
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki zmielonych migdałów (mąki migdałowej)
- 150 gr masła
- 1 całe jajko
- 1 żółtko jajka
Przepis
Spód tarty został zrobiony z ciasta kruchego – aby nie było ono całkiem standardowe dodałam mielonych migdałów.
Mąkę, cukier puder, kakao, mąkę migdałową, jajko i żółtko wraz z masłem wyjętym z lodówki zagniatamy i wyrabiamy kruche ciasto. Utworzoną kulkę ciasta wkładamy na ok 1,5 h do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (ciasto jest bardzo kruche i łatwo się łamie) i układamy bądź wyklejamy formę do tarty uprzednio wysypaną bułką tartą. Kładziemy na wierzch papier do pieczenia, który obciążamy np suchą fasolą bądź ryżem (po to aby tarta nam nie wyrosła). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i pieczemy 15 minut, po tym czasie zdejmujemy papier do pieczenia wraz z obciążeniem i dopiekamy tartę kolejne 15 minut.
Przed nałożeniem nadzienia ciasto musi całkowicie ostygnąć.
Masa kokosowa;
Składniki
- puszka mleka kokosowego
- łyżka masła
- łyżka syropu z agawy (bądź innego słodzidła)
- 1/3 paczki wiórek kokosowych
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wody
- pistacje - ok 200 gr
Przepis
W garnuszku podgrzewamy mleko kokosowe wraz z masłem i syropem z agawy, dodajemy wiórki mieszamy masę tak aby nie przywarła do garnka. Żelatynę rozrabiamy w wodzie. Do mieszaniny kokosowej dodajemy żelatynę i zdejmujemy z ognia. Taką masę przelewamy na uprzednio wystudzone kruche ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok 1,5 h.
Posypujemy masę kokosową rozdrobnionymi orzechami pistacjowymi.
Ganache czekoladowy;
Składniki
- śmietana 30% - 300 ml
- mało - 1 łyżka
- czekolada deserowa 70 %
- czekolada mleczna
Przepis
Śmietanę wraz z masłem podgrzewamy w rondelku, dodajemy pokruszone czekolady i energicznie mieszamy rózgą tak aby czekolada dokładnie się rozpuściła.
Tak powstałą masę czekoladową (jeszcze ciepłą) wylewamy na zastygniętą masę kokosową i wstawiamy po raz kolejny do lodówki na ok 1,5 h.
Po tym czasie tartę dekorujemy według uznania i zajadamy 🙂 😉
Ja tartę zaserwowałam posypaną wiórkami czekoladowymi, do tego z odrobiną bitej śmietany i truskawkami 🙂 i obowiązkowo gorzka herbata 😉
PYCHOTA!!!
SMACZNEGO!!!