To, że ja nie jadam produktów takich jak mąka, makarony i inne węglowodany, nie oznacza, że moja rodzinka nie może zaznać odrobiny przyjemności zajadając np spagetti 🙂 😉 tym razem wybór padł na pyszne kremowo-słone spagetti carbonara.
Składniki
- makaron spagetti bądź tagliatelle
- boczek wędzony (ok 20-30 gr)
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 żółtka
- 150 -200 ml śmietany 30%
- olej rzepakowy
- gałka muszkatołowa
- pieprz i sól do smaku
- garść tartego parmezanu
- natka pietruszki
Przepis
Wstawiamy wodę na palnik, solimy i czekamy aż zacznie wrzeć aby móc ugotować makaron.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno poszatkowaną cebulkę (smażymy aż lekko się zeszkli), wsypujemy drobno pokrojony boczek – podsmażamy aż się zarumieni, następnie czas na posiekany czosnek.
W osobnym naczyniu łączymy ze sobą żółtka, śmietanę, szczyptę gałki, pieprz, odrobinę soli (jeśli to konieczne-boczek i parmezan jest już słony) i parmezan – wszystko dokładnie mieszamy.
Ugotowany makaron al dente (jeszcze gorący) przekładamy z garnka na patelnie do boczku z cebulką – mieszamy na małym ogniu. Dodajemy masę śmietanowo-jajeczną, zdejmujemy z palnika (tak aby nie zrobiła nam się jajecznica) i dokładnie rozprowadzamy tak aby cały makaron został pokryty sosem. Tak gotowe spagetti posypujemy poszatkowaną natką pietruszki 🙂
SMACZNEGO!!!